Publicerad Lämna en kommentar

Tillverka egen ekologisk tvål

Att göra egen tvål är både roligt, enkelt och ekonomiskt. Vill man avancera så kan man göra en egen kallrörd tvål med olika fetter, lut, vatten med mera. Men vill man göra det lite enklare för sig så använder man en färdig tvålmassa som bas. Detta alternativ är fördelaktigt inte minns om man tillverkar tvål tillsammans med barn, eftersom lut inte är att leka med. 

När du gör din egen tvål bestämmer du själv över doft med eteriska oljor som till exempel lavendel, eucalyptus, citrongräs, jasmin eller apelsin, Olika eteriska dofter doftar olika mycket. Om vi tar citrusfrukter som apelsin, grape och citron som exempel så behöver du ganska mycket av dessa för att det ska dofta lagom om tvålen. 40 droppar på 100 gr tvålmassa är ett bra mått. Om du istället vill använda citrongräs, lavendel, eucaluptus eller jasmin behöver du betydligt mindre. 1 ml eterisk olja är ca 25 droppar.
Det finns även speciella tvåldofter att använda. Dessa är enklare att dosera och behåller doften bättre, men de innehåller en del tveksamma ämnen som i alla fall jag inte vill använda på min hud.

Du kan även bestämma över om du vill ha en naturfärgad tvål eller om du vill tillsätta något färgämne som tvålfärg eller något narurligt färgämne som paprikapulver, matchate, kanel eller saffran. Den ekologiska tvålmassan som finns här på UnderbaraEko är semitransparet och alltså halv-genomskinlig.

När du tillverkar egen tvål kan du även bestämma vilken form och storlek du vill att den ska ha. Om du vill ha “normalstora” tvålar så är ett billigt och praktiskt alternativ att använda ett väl rengjort tetra pak (alltså en mjölkförpackning) som du klippt bort en sida från. Ge den gärna stöd utifrån genom att ställa ena långsidan mot en vägg och ha tunga böcker på den andra långsidan. Då får du rakare tvålar. Om du inte vill ha kvadratiska tvålar så fyller du inte upp tvålmassan till mer än ⅔ (två tredjedelar för den som är dålig på siffror) av förpackningen. När tvålmassan stelnat helt och hållet så kan du skära upp den till valfri storlek. Om du vill ha andra former så finns det en uppsjö av olika tvålformar att köpa. Men det går lika bra med tex bakformar i silikon eller att klä in något med smörpapper och gjuta i det. Endast fantasin sätter gränser. 

Om du vill ha peelingämnen i dina tvålar så fungerar det bra med till exempel vallmofrön eller malt kaffe (använder du kaffesump så måste det ha torkat helt och hållet innan, annars kan det mögla). Vill du ha en mildare peeling så funkar havregryn.
Det kan även vara fint att blanda i torkade blommor som lavendel, rosor, ringblommor och blåklint. Vill du ha blommor/peelingämne på toppen utav tvålen så väntar du på att tvålmassan stelnat något. Sedan häller du på de torkade blommorna/peelingämnet och trycker till försiktigt med ett rent och torrt finger eller något spetsigt som en tandpetare eller grillpinne.

Om du vill blanda i fett för återfuktning som till exempel kokosolja, jojobaolja eller arganolja så kan det vara bra att veta att man behöver någon form utav emulgeringsmedel. Annars binder inte fettet i tvålen. Exempel på detta är vegetal. Min erfarenhet är dock att den färdiga tvålen beter sig bättre om man inte tillsätter extra fett. Vill man återfukta händerna så görs det hellre med en handkräm eller lotion efter tvätt.

Om du vill göra en så kallad tamp-tvål och hänga upp den så kan du gjuta in ett snöre. Ett lite grövre jutesnöre är väldigt snyggt. Enklast är att pilla ner detta när tvålmassan redan hunnit stelna lite grann. Använd eventuellt en ren grillpinne eller liknande för att få snöret på rätt ställe. Bygg någon enkel ställning utav böcker och en pinne ovanför tvålformen som snöret kan vila på medan tvålmassan stelnar klart. Om ställningen blir för hög/låg så justerar du enkelt med att lägga till/ta bort böcker.

En annan rolig sak att ha i fast tvål, som man tillverkar själv, är en liten leksak som syns igenom. Det blir som en morot för barnet att tvätta händerna, eftersom hen gärna vill komma åt leksaken. Har du tillräckligt stora barn för att få vara med i köket så är det en jätterolig syssla att göra tvål tillsammans med dem. Det ger utlopp för deras kreativa sida och kan även hjälpa till att sporra till eget företagande genom att låta dem sälja tvålar till familj och vänner. Det stärker självförtroendet och hjälper dem att förstå pengars värde. Vill man inte sälja tvålarna så är de utmärkta presenter och julklappar. Rita gärna även egna omslagspapper att ha runt ikring tvålarna. Men tänk på att låta tvålarna torka några veckor först, annars flottar dom igenom pappret. Har man bråttom så kan man först slå in dem i plastfolie. 

En fast tvål ska alltid ligga på ett dränerande tvålfat som låter tvålen torka upp mellan gångerna (tex det ljusa tvålfatet i trä eller det ljusa eller mörka ribbade tvålfatet i trä.). En torr tvål håller längre och är mer hygienisk.

Så här gör du för att tillverka tvål med den ekologiska tvålmassan:

1) Väg upp den mängd tvålmassa som du vill använda.

2) Skär massan i mindre bitar för att det ska gå fortare att smälta.

3) Smält massan i ett vattenbad (använd en rostfri skål eller en tjock glas skål som tål höga temperaturer) över medelvärme. Det får inte stormkoka. Värm upp till 75 C. Har du ingen termometer så värmer du massan tills allt smält.

4) För att undvika luftbubblor i tvålen, låt den stå i 20 minuter i det varma vattenbadet utan att röra.

5) Ta bort från värmen och låt svalna något, men inte stelna, innan du tillsätter valfri eterisk olja och eventuellt färgämne.

6) Häll därefter försiktigt tvålen i olika formar. Hälls den för snabbt är det lätt hänt att det blir luftbubblor i tvålen. Om du vill tillsätta peelingämne eller torkade blommor så läggs dessa i botten på formen innan tvålen hälls i. Om du vill att ämnet ska vara jämn fördelad i hela tvålen så kan du eventuellt behöva röra om försiktigt försiktig medan tvålen stelnar. Annars hamnar allt på botten. Om du vill gjuta in en leksak är det enklast att göra tvålen i två skikt. Du fyller alltså upp halva formen med tvålmassa och petar ner leksaken i mitten. Du kan ev behöva hålla leksaken på plats med ett snöre en tejp eller vad du vill som funkar. När den första omgången tvål stelnat hel så tar du bort det som håller leksaken på plats och häller i resten utav tvålmassan. OBS! Om du sprayar ytan med ytdesinfektion innan du häller på omgång nummer två så håller de båda halvorna ihop bättre. 

7) Låt sedan tvålen stå kallt i ungefär 12 C i cirka 20-30 minuter beroende på tvålens storlek.

8) Stjälp sedan upp tvålen och skär till den storlek du vill att den ska ha. Tvålen går att använda direkt men jag tycker att den räcker längre om den får torka några veckor innan användning. 

Lycka till 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *