Publicerad Lämna en kommentar

TA HAND OM TÄNDERNA I JUL

 I juletid är det lätt att blir lite för mycket socker och lite för mycket småätande. Två goda ting för julandan men två onda ting för tänderna. Jag lär dig hur du (nästan) kommer undan med att frossa i julens alla godsaker. 

För det första: begränsa frosseriet till julen och låt det inte bli en dålig vana. Det är så lätt hänt att mumsandet fortsätter långt efter att julklockorna slutat klämta.

För det andra: Borsta tänderna flera gånger om dagen. Det här är bra utav två anledningar. Bland annat så blir tänderna mindre angripna om du borstar dom med en bra giftfri tandkräm. Till exempel prisbelönta Biomed Superwhite. Den är fri från fluor, SLS, PEG, syntetiska färg-, arom- och konserveringsmedel, starka abrasiva blekningsmedel och socker (Ja du läste rätt, vissa konventionella tandkrämer innehåller socker. Speciellt dem till barn. För barn älskar ju allt som smakar sött.). Dessutom är den vegansk. Andra bra alternativ är Logodent Extra fresh daily care och Fresh kids mint, vilken är min sons favorit. 

Den andra anledningen till varför det är bra att borsta tänderna flera gånger om dagen är det gör det enklare att hålla sig från okynnesätande. Om man bryter av frosseriet med en tandborstning så får man ännu en anledning till att ta en paus från chokladasken. Fräschheten gör också så att suget minskar. 

En annan bra sak att tänka på i jul är att undvika att slumra till direkt efter frosseriet. När godsakerna näst intill ligger kvar i munnen när du somnar i soffan så gör de extra stor skada. Det beror på att salivproduktionen minskar när du sover. Salivet skyddar annars tänderna från angrepp. Så, om du börjar känna dig dåsig där i soffan, gå först och borta tänderna. Eller ta åtminstone en rejäl klunk med vatten (ej julmust) och skölj men det värsta. Det alternativet är inte optimalt, men det är bättre än inget alls.

Blir inget som du tänkt dig i jul? Läs mitt nästa inlägg om hur du kan stärka tänderna med tand-massage!

God jul så länge 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *