Publicerad Lämna en kommentar

SÅ FÅR DU TJOCKT OCH FRISKT HÅR

Visst drömmer vi väl alla om en tjock och svallande hårman? Att dra ut en penna ur frisyren  och skaka ut en kaskad av glänsande hår precis som i reklamen på tv. Det vore något va?

Själv har jag haft turen att ha både en mor och far med tjockt hår som de förde vidare till mig. Dock är stråna är av den grövre sorten och om de inte sköts rätt har topparna en förmåga att anta formen utav Svinto.

Hemliga vapen för tjockt och friskt hår

Därför har jag en arsenal av hemliga vapen för att råda bot på burret. Först och främst använder jag bra schampon. Jag har skrivit om det i ett tidigare inlägg men mina favoriter är bland annat Moonsun Organics Hair & Body Soap. Vanligtvis gillar jag inte 2-in-1 schampon men den här är verkligen hur bra som helst. Det glider bra när man tvättar trots bojkotten av silikoner och håret blir lent och doftar gott av ingefära och citrongräs.

Förutom Moonsun Organic så brukar jag variera med två olika schampon från Sante Naturkosmetik. Den ena, Ginko & Olivolja, är en jumbo-flaska med pump som är perfekt att ha stå hemma. Den andra, Jojoba Care, är en normalstor tub som jag brukar ha med mig när jag är på vift.

Bonus för samtliga schampon är att dom inte innehåller några parabener, färgämnen, silikoner eller andra konstigheter. Dom är givetvis inte heller testade på djur.

Balsam eller ej?

Efter schamponeringen brukar jag nästan alltid använda balsam. Såvida jag inte är nyklippt och använder Moonsuns Hair & Body Soap. Då kan jag ibland slarva eftersom håret blir så pass mjukt av det ändå. Annars är det Santes balsam Brilliant Care som gäller. Det är förmodligen det bästa balsam jag testat. Det innehåller bland annat provitamin B5 som gör håret starkt och kardborre olja som gör det lättkammat.
Om du råkar vara en lycklig ägare till Moonsun Organics Body Lotion samt Cleansing Cream, så kan du faktiskt blanda lika delar av desa och använda som balsam. Bra va? Det är en av grejerna jag älskar med Moonsun Organic. Dom har verkligen tänkt till och skapat produkter som i kombination med varandra bildar en helt ny produkt. Praktiskt, miljövänligt och plånboksvänligt 🙂

Olja i håret

Mellan hårtvättarna piffar jag upp håret genom att ha olja i topparna. Glansen som blir gör att det ser då fräschare ut än vad det kanske är. Men man får passa sig så man inte har i för mycket olja. Då blir looken mer flottig är skinande. Kanske inte vad man är ute efter. Om man har väldigt torra toppar så är det bästa att ta lite olja i taget. Krama in endast i topparna och vänta till håret slurpat i sig oljan. Därefter går det bra att krama in mer olja om det behövs.
Favoriter här är kallpressad kokosolja och jojobaolja. Om jag vill lyxa till det tar jag Moonsuns Beeswax Body Oil.

Du behöver inte en specifik hårolja

En hemlighet som hudvårdsjättarna inte vill att du ska veta är att du inte behöver använda en olja som är speciellt framtagen för att vara i håret. Dessa kan instället innehålla syntetiska ämnen och silikoner. Välj hellre en naturlig olja. Gärna ekologisk och kallpressad. Testa dig fram för vad som passar för dig!

Hårolja är verkligen min räddare i nöden så här i vintertid. Jag och min sambo har nyligen flyttat till en liten röd stuga på landet som värms upp med el-element och den torra luften gör så att jag bokstavligt talat sprakar när jag drar fingrarna genom håret. Och våra stackars katter får stötar på nosen varje gång dom nosar på mina fingrar. Men tack vare lite olja är problemet puts väck.

Torr hårbotten

Förutom torra och frissiga toppar är det även vanligt med torr hårbotten. Speciellt på vintern. Det råder du bot på med lera. Till exempel med Pink Clay 2-in-1. Den blandar du med lika delar balsam och applicerar som en inpackning som får verka 10-20 min. Skölj sedan ur grundligt och applicera ev balsam igen i längderna.

Lev rätt även för hårets skull

Nu har vi pratat om vad man kan göra för sitt hår utifrån, men givetvis går det även att jobba inifrån. Genom att leva ett sunt liv kan man åstadkomma mycket. Hälsa och skönhet går som bekant ihop. Genom att äta en hälsosam och varierad kost, motionera i måttliga mängder, undvika stress, nikotin och alkohol ger man kroppen bästa möjliga förutsättningar för att ta hand om utsidan. De flesta vet om att dåliga levnadsvanor speglar sig i hår, hud och naglar.

Ät detta för tjockt och friskt hår

Vad ska man då äta om man vill ha tjockare och vackrare hår? Zink, selen, omega-3, A-, B-, C-, D- och E-vitamin, järn och betakaroten är några av de ämnen som ska vara bra för håret. Om man istället vill förlita sig på maten (vilket är snällare både för plånboken och magen) så ska man enligt Traditionell Kinesisk Medicin (TKM) satsa på mörkgröna bladgrönsaker, fullkorn, rött kött, rödbetor, gröna bönor, gojibär, mullbär, nässlor, råg, lever, ostron, svart sesamfrö och sötpotatis.

Inom den traditionella kinesiska medicinen menar man att levern och njurarna är viktiga att stärka om man vill ha välmående hår och där är dessa råvaror tipptopp. Själv vill jag tillsätta endel bra fetter till listan. Som till exempel kallpressad oliv, valnöt, kokos och sesamolja.

Mycket nöje!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *