Publicerad Lämna en kommentar

MATCHA-BOLLAR, SUPER NYTTIGT MELLANMÅL ELLER GODBIT EFTER MATEN 

Har du svårt att hitta på nyttiga snacks och mellanmål? Här kommer världens bästa recept på super nyttiga raw-food bollar med matcha. Välj helst ekologiska ingredienser eftersom det ökar nyttighets faktorn markant. Förutom att ekologiska ingredienser inte innehåller besprutningsmedel och annat skräp så har ekologiskt odlade råvaror enormt mycket högre näringsinnehåll än icke-ekologiska råvaror. Det blir alltså dubbel vinst. 

Matcha är ett pulver av grönt te som är fullt av nyttigheter som förebygger oxidering i cellerna. Det innehåller bland annat höga doser av vitamin C, zink och selen, mineraler, fibrer och klorofyll. Nivån av antioxidanter är många gånger högre än i superbären acai, goji och blåbär. Samtidigt som pulvret kan göra en piggare så upplever de flesta en känsla av välbehag och lugn när dom dricker matcha-te. Det ger en avstressande effekt.
Till skillnad från vanligt grönt te som man silar bort, får man i sig alla näringsämnen när man dricker matcha-te. Med det går lika bra att tillsätta matcha i matlagning som vi gör i detta recept:

Ca 10 st bollar

10 st ekologiska färska dadlar (brukar finnas vid den tropiska frukten i välsorterade mataffärer)

1 näve ekologiska nötter, tex mandlar eller cashew

Ca 1 1/2 dl ekologiska russin eller tranbär

3 msk ekologisk kakao, raw kakao eller matcha (matcha innehåller koffein så välj kakao om det är till barnen)

1 tsk ekologiskt vaniljpulver

1/2 dl ekologiska kokosolja

1 nypa flingsalt

Strössel:
Ekologiska kokosflingor och/eller matchapulver

Mixa alla ingredienser (utom det du ska rulla bollarna i efteråt) i mixern eller matberedaren. Forma till bollar och rulla i strösslet.
Smeten ska vara som chokladbollssmet i konsistensen. Om det blir för torrt kan du ha i mer kokosolja. Om det blir för löst kan du testa att ställa in smeten i kylen någon timme innan du formar bollarna. Alternativt ha i mer nötter eller tillsätta ekologiskt havregryn.
Bollarna kan förvaras i burk med lock några dagar i kylskåp. Men dom går ofta åt redan första dagen 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *