Publicerad Lämna en kommentar

LERA – ANSIKTSMASK, KROPPSINPACKNING & HÅRINPACKNING

I urminnes tider har man använt lera till allt mellan himmel och jord. Den fungerar till det mesta. Som byggmaterial, till skönhet och även i medicinskt syfte. Av alla naturliga råvaror så är nog lera min favorit. Jag har den till ansiktet, kroppen och även i håret.
i ansiktet föredrar jag en mildare lera och väljer oftast den vita (White Clay 2-in-1) eftersom den kladdar mindre. Eller egentligen kladdar den precis lika mycket som andra leror, men vita stänk syns mindre i handfatet än till exempel rosa. Den vita leran fungerar även till den känsliga hudtypen. Men det betyder inte att den är mindre verksam. Efter en ansiktsbehandling med leran känns hyn både renare, tightare och jämnare i färgton. Lägg den gärna som mask inför en utekväll! Effekten varar in på småtimmarna.

Fler användningsområden

Förutom som ansiktsmask går det även utmärkt att punktbehandla på finnar och områden med mer orenheter. Till exempel panna, haka och näsa.

Lera som en helkroppsinpackning har länge varit populärt på olika Spa-anläggningar runt om i världen. Det ska bland annat förebygga och reducera celluliter, dra ut toxiner och detoxa kroppen, samt tillföra viktiga mineraler och spårämnen.

Om man masserar ansiktet med leran så blir det en fantastisk ansiktsskrubb. Dubbelverkande tack vare att lera både drar ut orenheter på djupet och slipar ytan med sina mikroskopiskt små sandkorn. Eftersom lera är som en form av superfin sand så är det nästan omöjligt att rispa huden om man skrubbar för hårt eller för länge. Något som ofta är ett problem men andra ansiktsskrubbar. Viljan att skrubba bort alla orenheter är ofta för stark och man gör ofta mer skada än nytta i sin iver. Så är det tack och lov inte med den vita (och röda) leran. Där är det bara att skrubba på för glatta livet.

Lera även i håret

I håret då? Jo där går det också jättebra med lera. Det är finemang och man har klåda, mjäll och/eller torr hårbotten. Blanda då lika delar lera och balsam och lägg som en inpackning i hårbotten. Låt verka ca 10-20 minuter och skölj ur grundligt!

Lera på hela kroppen

Lera som en helkroppsinpackning har länge varit populärt på olika Spa-anläggningar runt om i världen. Det ska bland annat förebygga och reducera celluliter, dra ut toxiner och detoxa kroppen, samt tillföra viktiga mineraler och spårämnen. Du som har testat på en helkroppsinpackning med lera har säkert märkt av en öka törst och urinering. En följd av lerans utrensande effekt.

Deetox med lera

Om man vill komma åt lerans alla fördelar men inte orkar smeta in hela kroppen kan man istället ta ett fotbad (för att göra huden mer mottaglig) som följs upp med en fotinpackning av lera. Täck fotsulorna med ett tjockt lager lera och stoppa ned fötterna i en plastpåse som håller leran fuktig och därmed aktiv.
Det sägs att toxiner effektivt dras ut genom just fotsulorna och därför är det ett bra alternativ till en helkroppsinpackning. Glöm inte att smörja in fötterna med en återfuktande kräm (tex Moonsuns Beeswax Body Oil) efter att leran sköljts bort! Annars blir fötterna lätt uttorkade. Det gäller såklart även ansiktet och kroppen ifall lera använts där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *