Publicerad Lämna en kommentar

KROPPSSKRUBB FÖR BÄTTRE HÄLSA

Att skrubba kroppen ger friskare och mer välmående hud. Den ökade cirkulationen av blod och lymfvätska gör att kroppen har lättare att transportera bort slaggprodukter och toxiner vilket leder till slätare hud och ger ett “glow”. Skrubbandet leder till en jämnare hudton och gör så att kroppen har lättare att tillgodogöra sig av efterföljande kroppsprodukter som olja och lotion.

Så här långt är nog alla med. Men visste du att ett regelbundet skrubbande av kroppen även leder till bättre syreupptagningsförmåga och därmed bättre hälsa? Det här är något som kineserna har känt till och anammat i tusentals år med deras tvagnings-ritualer.

Huden är som bekant vårt största organ och precis som du andas med dina lungor andas du även genom huden. Du kanske har hört om modellen som målades över hela kroppen med en metallfärg och kvävdes? Läskigt men sant.
Genom avlägsnandet av döda hudceller som ligger och blockerar ytan hjälper du huden att släppa igenom mer syre. Summa summarum, du blir snyggare, friskare och får mer energi utav en ordentlig skrubb.

Min bästa kroppsskrubb för en riktigt rivig skrubb:

Använd Skrubb och cellulitborsten till torrskrubben och Tvättlappen i hampa och bomull till våtskrubben tillsammans med en ekologisk löddrande tvål, tex Moonsun Organics Body & Hair Soap.

 • Torrborsta hela kroppen (ej ansiktet). Arbeta med cirkelrörelser från fötter och händer upp mot hjärtat. Var lite försiktig med  den känsliga huden vid dekolletage och insidan av lår och överarmar.
 • Ställ dig sedan i duschen och upprepa skrubben fast denna gång våtskrubbar du med en tvättlapp eller skrubbhandskar. Avsluta med att skrubba fötterna.
 • Återfukta huden med en ekologisk olja eller lotion, tex Santes Body Lotion Lemon Fresh eller Moonsun Organics Body Lotion.

Tvagnings-ritual enligt traditionell kinesisk medicin:

Ritualen följer kroppens meridianer (energibanor) och är indelad i två steg. Första steget är att rensa ut dåliga energier och andra steget går ut på att tillföra nya friska energier.

Första delen

Använd Skrubb och cellulitborsten och/eller Tvättlappen i hampa och bomull tillsamman med en tvål eller duscholja, tex Moonsun Organics Cleansing Oil. Jobba med små cirkelrörelser! 

 • Innan själva skrubben behöver du bli riktigt uppvärmd. Om du har ett badkar så tappar du upp vatten så att det minste täcker anklarna när du står upp. Annars ställer du dig i ett fotbad i duschen.

 • Börja sedan med att våtskrubba utsidan av armarna från axeln ner till fingertopparna. På tillbakavägen går du på insidan av armen från fingertopparna mot armhålan. Upprepa i tre varv på vardera arm.

 • Fortsätt med att skrubba insidan/framsidan av benen uppifrån och ner till tårna. På tillbakavägen går du på utsidan/baksidan upp till sätet. Upprepa i tre varv på vardera ben.
 • Skrubba sedan från nyckelbenen till under magen. Jobba från mitten av magen ut mot sidorna tre gånger på varje kroppshalva.
 • Fortsätt med att skrubba ryggen från axlarna ner till ryggslutet. Jobba från ryggraden ut mot sidorna tre gånger på varje kroppshalva. Använd Skrubb och cellulitborsten med skaftet på för att komma åt ordentligt.

 • Skölj av dig och torka kroppen. gärna med en ekologisk handduk, tex Cottonmade Klinte.

Andra delen

Andra delen i ritualen görs genom att massera in en välgörande olja eller body lotion med cirkelrörelser längs kroppens meridianer. Min favorit till detta är Moonsun Organics Beeswax Body Oil eftersom den är lagom krämig och tillför bra oljor och aromaterapi.

 • Börja med att massera in ryggen från nederdelen upp till axlarna. Jobba från sidorna in mot ryggraden denna gång. Tre gånger på vardera sida. Det kan vara svårt att komma åt så ta gärna hjälp av någon.
 • Fortsätt med att massera in utsidan/baksidan av benen från hälen upp till ryggen. Jobba utifrån och in. På tillbakavägen masserar du på insidan/framsidan av benen ner till tårna.. Upprepa i tre varv på vardera ben.
 • Massera sedan in utsidan av armarna från fingertopparna upp till bröstet. På tillbakavägen masserar du armens insida från armhålan ner till fingertopparna. Upprepa i tre varv på vardera arm.
 • Avsluta med att massera in magen nedifrån och upp. Tre gånger på varje kroppshalva utifrån och in mot mitten. Cirkla sedan naveln med handflatorna tre varv och lägg händerna på varandra under naveln och ta några djupa andetag som avslutning.

 • Efteråt bör du känna dig behagligt avkopplad och fylld med positiv energi.
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *