Publicerad Lämna en kommentar

GÖR EGET SKÖLJMEDEL MED ÄTTIKA OCH ETERISKA OLJOR

Min karl och jag har delade åsikter kring det här med sköljmedel. Jag är starkt emot. Han är starkt för. Det har lett till att han handlar eget sköljmedel och kör egna tvättar med bara hans kläder. Om han någon gång råkar få med ett plagg från mig eller vår son blir jag smått galen. Varför blir jag det då?
Jo.. först och främst så är det hälsovådligt och kan framkalla allergier. Barn är extra känsliga. Vanligt sköljmedel innehåller en cocktail av olika kemikalier som du inte vill ha nära din hud. Du vill heller inte hälla ut det i miljön, som tar stryk utav det.
Dessutom förstör sköljmedel textilfibrerna i kläderna så att deras livslängd förkortas. Speciellt dåligt är det för kläder med mycket elasticitet.. Med facit i hand kan man undra varför någon överhuvudtaget har framställt en så dålig produkt. 

Till mitt förtret så har jag inte kommit med något bättre alternativ. Jag har experimenterat med att hälla hydrolat (en slags restprodukt efter framställning av eterisk olja) både i facket för sköljmedel, direkt på kläderna i trumman samt spraya det på kläderna efter tvätt. Jag har även testat att droppa eterisk olja i facket för sköljmedel. Inget utav alternativet har varit tillfredsställande. Men när jag två gånger samma vecka fick höra om sköljmedel med ättika så kändes det som ett tecken. Klart jag skulle testa det. Och nu äntligen kan jag och min karl sluta kivas kring sköljmedlets vara eller icke vara. Det enda han ville var ju att kläderna skulle dofta gott och det gör dom nu. 

Men luktar inte kläderna ättika då? Jo, en liten stund. Men det försvinner ganska snabbt. Jag minns när jag arbetade på en större spa-anläggning och vi skickade iväg handdukarna på tvätt till ett nytt tvätteri eftersom vi var missnöjda med det dåvarande.

När handdukarna kom tillbaka från det nya tvätteriet så spreds en svag men mycket behaglig och fräsch doft av ättika i rummen. Handdukarna var mjukare än vanligt och kändes renare på något vis. Lukten av ättika var borta på några timmar efter att de lagts in i skåpen.

Receptet för hemmagjort sköljmedel med ättika varierar en hel del och därför kan antas att måtten inte är skrivna i sten. Men på ett ungefär kan du tänka 1 del ättika på 3 delas vatten. Hur mycket eterisk olja det ska vara beror på vilken doft man använder. Flyktiga oljor som grape och citron behöver du ta mer om medan kraftigare dofter som lavendel och citrongräs kräver mindre. Men tänk på att även eteriska oljor är tufft för miljön så överdosera inte! 

Hemmagjort sköljmedel med ättika:

1/2 dl ättika (24 %)
1 1/2 dl kokt avsvalnat vatten
Ca 5 droppar eterisk olja

Receptet ovan räcker till två 100 ml-flaskor. Perfekt om du vill göra två olika dofter eller ha en att ge bort.
Skaka flaskan innan varje användning. Dosera 1-2 msk beroende på mängden tvätt. Testa dig fram för bästa resultat. 

En bonus med detta sköljmedel med ättika är att tvättmaskinen håller sig fräsch samt att ättikan hjälper till att ta bort rester utav vanligt sköljmedel från kläderna. Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *