Publicerad Lämna en kommentar

Få bättre hörsel på naturlig väg

Inom Traditionell Kinesisk Medicin (TKM) är hörseln relaterad till njurarna (och indirekt till gallblåsan) och skicket på dessa har en direkt påverkan på hur bra man hör. Det innebär att om du tar hand om dina njurar samt utför några enkla övningar så har du bättre förutsättningar för bibehållen hörsel på äldre dar.
Okej tänker du! Hur i hel**otta tar man hand om sina njurar? Piece of cake säger jag…

 • Håll njurarna varma.
  Närmare bestämt; håll dig varm och undvik korta vinterjackor, magtröjor och lågt skurna byxor.

 • Ät mer utav:
  Svart sesamfrö, björnbär, svarta bönor, kidneybönor, cashewnötter, musslor, ostron, anka, potatis, zucchini, sötpotatis, sparris, tång och alger.

 • Undvik:
  Dåligt salt (tex vanligt bordssalt med klumpförebyggande medel, E-nummer och smaksättningar), kall mat och dryck, råkost, hårt processad mat, raffinerat socker, läsk och sportdryck.

 • Lev måttligt:
  Överansträng dig inte. Varken kroppsligt eller mentalt. Sluta stressa. Använd inga droger och håll alkoholkonsumtionen på en minimal nivå.

De sista råden kanske kan verka rätt allmänna. Är det inte bra för hälsan i stort att stressa mindre etc? Jo självklart. Det är på ett sätt kärnan inom TKM och all homeopatisk medicin. Alla delar påverkar helheten. I detta fall; starka friska njurar hjälper övriga organ att må bra och det i sin tur leder till bättre allmänhälsa.

Övningar för bättre hörsel

För dig som vill ha lite mer fokuserade råd kommer här några praktiska övningar för god hörsel som jag fick utav en professor i Tui Na (kinesisk medicinsk massage). Hans gamla mor utförde dem varje morgon och kväll och hon hade ypperlig hörsel.

 • Massera och dra i öronen tills du blir varm i hela kroppen.

 • Täck bägge öronen med handflatorna och pumpa så att det blir vakuum. Pumpa ca 20 gånger. Var lite försiktig första gångerna tills du hittar vad som är lagom mycket tryck för dig. Det kan hända att det känns som att det rinner öronvax efteråt. Det är helt normalt.

 • Täck öronen med handflatorna och knäpp lång- och pekfinger mot varandra så att ljudet vibrerar in i hörselgången. Upprepa ca 20 gånger.

Det viktigaste för att få effekt är kontinuitet. Detta ska göras varje dag eller åtminstone flera gånger i veckan.

OBS! Om du råkar ha en ansenlig vaxpropp i örat som blockerar hörselgången bör du se till att bli av med den. Annars kommer du troligtvis inte märka av någon förbättrad hörsel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *