Publicerad Lämna en kommentar

Tillverka egen ekologisk tvål

Att göra egen tvål är både roligt, enkelt och ekonomiskt. Vill man avancera så kan man göra en egen kallrörd tvål med olika fetter, lut, vatten med mera. Men vill man göra det lite enklare för sig så använder man en färdig tvålmassa som bas. Detta alternativ är fördelaktigt inte minns om man tillverkar tvål tillsammans med barn, eftersom lut inte är att leka med. 

När du gör din egen tvål bestämmer du själv över doft med eteriska oljor som till exempel lavendel, eucalyptus, citrongräs, jasmin eller apelsin, Olika eteriska dofter doftar olika mycket. Om vi tar citrusfrukter som apelsin, grape och citron som exempel så behöver du ganska mycket av dessa för att det ska dofta lagom om tvålen. 40 droppar på 100 gr tvålmassa är ett bra mått. Om du istället vill använda citrongräs, lavendel, eucaluptus eller jasmin behöver du betydligt mindre. 1 ml eterisk olja är ca 25 droppar.
Det finns även speciella tvåldofter att använda. Dessa är enklare att dosera och behåller doften bättre, men de innehåller en del tveksamma ämnen som i alla fall jag inte vill använda på min hud.

Du kan även bestämma över om du vill ha en naturfärgad tvål eller om du vill tillsätta något färgämne som tvålfärg eller något narurligt färgämne som paprikapulver, matchate, kanel eller saffran. Den ekologiska tvålmassan som finns här på UnderbaraEko är semitransparet och alltså halv-genomskinlig.

När du tillverkar egen tvål kan du även bestämma vilken form och storlek du vill att den ska ha. Om du vill ha “normalstora” tvålar så är ett billigt och praktiskt alternativ att använda ett väl rengjort tetra pak (alltså en mjölkförpackning) som du klippt bort en sida från. Ge den gärna stöd utifrån genom att ställa ena långsidan mot en vägg och ha tunga böcker på den andra långsidan. Då får du rakare tvålar. Om du inte vill ha kvadratiska tvålar så fyller du inte upp tvålmassan till mer än ⅔ (två tredjedelar för den som är dålig på siffror) av förpackningen. När tvålmassan stelnat helt och hållet så kan du skära upp den till valfri storlek. Om du vill ha andra former så finns det en uppsjö av olika tvålformar att köpa. Men det går lika bra med tex bakformar i silikon eller att klä in något med smörpapper och gjuta i det. Endast fantasin sätter gränser. 

Om du vill ha peelingämnen i dina tvålar så fungerar det bra med till exempel vallmofrön eller malt kaffe (använder du kaffesump så måste det ha torkat helt och hållet innan, annars kan det mögla). Vill du ha en mildare peeling så funkar havregryn.
Det kan även vara fint att blanda i torkade blommor som lavendel, rosor, ringblommor och blåklint. Vill du ha blommor/peelingämne på toppen utav tvålen så väntar du på att tvålmassan stelnat något. Sedan häller du på de torkade blommorna/peelingämnet och trycker till försiktigt med ett rent och torrt finger eller något spetsigt som en tandpetare eller grillpinne.

Om du vill blanda i fett för återfuktning som till exempel kokosolja, jojobaolja eller arganolja så kan det vara bra att veta att man behöver någon form utav emulgeringsmedel. Annars binder inte fettet i tvålen. Exempel på detta är vegetal. Min erfarenhet är dock att den färdiga tvålen beter sig bättre om man inte tillsätter extra fett. Vill man återfukta händerna så görs det hellre med en handkräm eller lotion efter tvätt.

Om du vill göra en så kallad tamp-tvål och hänga upp den så kan du gjuta in ett snöre. Ett lite grövre jutesnöre är väldigt snyggt. Enklast är att pilla ner detta när tvålmassan redan hunnit stelna lite grann. Använd eventuellt en ren grillpinne eller liknande för att få snöret på rätt ställe. Bygg någon enkel ställning utav böcker och en pinne ovanför tvålformen som snöret kan vila på medan tvålmassan stelnar klart. Om ställningen blir för hög/låg så justerar du enkelt med att lägga till/ta bort böcker.

En annan rolig sak att ha i fast tvål, som man tillverkar själv, är en liten leksak som syns igenom. Det blir som en morot för barnet att tvätta händerna, eftersom hen gärna vill komma åt leksaken. Har du tillräckligt stora barn för att få vara med i köket så är det en jätterolig syssla att göra tvål tillsammans med dem. Det ger utlopp för deras kreativa sida och kan även hjälpa till att sporra till eget företagande genom att låta dem sälja tvålar till familj och vänner. Det stärker självförtroendet och hjälper dem att förstå pengars värde. Vill man inte sälja tvålarna så är de utmärkta presenter och julklappar. Rita gärna även egna omslagspapper att ha runt ikring tvålarna. Men tänk på att låta tvålarna torka några veckor först, annars flottar dom igenom pappret. Har man bråttom så kan man först slå in dem i plastfolie. 

En fast tvål ska alltid ligga på ett dränerande tvålfat som låter tvålen torka upp mellan gångerna (tex det ljusa tvålfatet i trä eller det ljusa eller mörka ribbade tvålfatet i trä.). En torr tvål håller längre och är mer hygienisk.

Så här gör du för att tillverka tvål med den ekologiska tvålmassan:

1) Väg upp den mängd tvålmassa som du vill använda.

2) Skär massan i mindre bitar för att det ska gå fortare att smälta.

3) Smält massan i ett vattenbad (använd en rostfri skål eller en tjock glas skål som tål höga temperaturer) över medelvärme. Det får inte stormkoka. Värm upp till 75 C. Har du ingen termometer så värmer du massan tills allt smält.

4) För att undvika luftbubblor i tvålen, låt den stå i 20 minuter i det varma vattenbadet utan att röra.

5) Ta bort från värmen och låt svalna något, men inte stelna, innan du tillsätter valfri eterisk olja och eventuellt färgämne.

6) Häll därefter försiktigt tvålen i olika formar. Hälls den för snabbt är det lätt hänt att det blir luftbubblor i tvålen. Om du vill tillsätta peelingämne eller torkade blommor så läggs dessa i botten på formen innan tvålen hälls i. Om du vill att ämnet ska vara jämn fördelad i hela tvålen så kan du eventuellt behöva röra om försiktigt försiktig medan tvålen stelnar. Annars hamnar allt på botten. Om du vill gjuta in en leksak är det enklast att göra tvålen i två skikt. Du fyller alltså upp halva formen med tvålmassa och petar ner leksaken i mitten. Du kan ev behöva hålla leksaken på plats med ett snöre en tejp eller vad du vill som funkar. När den första omgången tvål stelnat hel så tar du bort det som håller leksaken på plats och häller i resten utav tvålmassan. OBS! Om du sprayar ytan med ytdesinfektion innan du häller på omgång nummer två så håller de båda halvorna ihop bättre. 

7) Låt sedan tvålen stå kallt i ungefär 12 C i cirka 20-30 minuter beroende på tvålens storlek.

8) Stjälp sedan upp tvålen och skär till den storlek du vill att den ska ha. Tvålen går att använda direkt men jag tycker att den räcker längre om den får torka några veckor innan användning. 

Lycka till 🙂

Publicerad Lämna en kommentar

SÅ FÅR DU DITT BARN ATT BORSTA TÄNDERNA 

Allt är tillåtet i krig, kärlek och i att få barnen att borsta tänderna. Eller ja nästan i alla fall.

För vissa går det som på räls (dålig ordvits, jag vet) medan det för andra är en daglig kamp att få barnen att borsta tänderna. Ingen vill hålla fast sitt barn och tvångs-borsta tänderna. Och tack och lov så är inte det enda alternativet för att undvika Karius och Baktius, Här följer några smarta tips att testa:

Låtsas att något gömmer sig bland tänderna. Det kan vara just tandtroll likt Karius och Baktius eller varför inte någon skurk ifrån tv. Till exempel Sommarskuggan från Bolibompa eller Jackson Storm från filmen Bilar. Den sista är kanske ingen skurk men det behöver det heller inte vara. Det viktiga är att det är någon som ditt barn känner till och som triggar fantasin. Vår son brukar ofta spinna vidare och rabbla figurer i samma film eller genre. Blixten och Bärgarn är favoriter som kör runt bland tänderna. Dom måste man borsta bort så dom inte sladdar sönder tänderna. 

Jag tycker ofta det är bra att ge min son alternativ. Här är det säkert många som säger emot men alla uppfostrar på sitt vis. Med alternativ menar jag till exempel olika färger på tandborstarna. Vi har två bambutandborstar för barn med blå respektive vit bort som han får välja mellan när det är dags att borsta. Vi har även olika smak på tandkrämer som han får välja mellan. Alternativen är Logodents Kids, Logodents extra fresh samt Biomeds Superwhite med kokos. Samtliga är mycket mildare i smaken är de konventionella tandkrämerna man kan köpa i vanlig mataffär. Och betydligt bättre hälsomässigt. 

Låt ditt barn hjälpa dig att borsta tänderna först. Sen gör ni tvärt om. Det här var kul och fungerade väldigt bra för oss ett tag. Värt att testa.

Hitta på en berättelse och/eller en sång som ni kör varje gång. Utgå från vad ditt barn tycker om. Kanske går ni på upptäcksfärd bland tand-bergen eller så letar ni kanske efter en skatt. Är du bra på att trolla fram ett mynt bakom barnets öra så är det ett utmärkt sätt att avsluta skattjakten på. När barnet sen fått tillräckligt med mynt kan ni gå till leksaksaffären och köpa något för dem som belöning. 

Det finns såklart massor av andra olika knep för att få sitt barn att borsta tänderna. Det är endast fantasin som sätter gränser. Testa dig fram och se vad som funkar. Lycka till! 

 

Publicerad Lämna en kommentar

STÄRK TÄNDERNA MED TANDMASSAGE

Här kommer det utlovade inlägget om hur du stärker tänderna med tandmassage. Låter det konstigt? Ja det kan jag förstå. Men metoden är flera tusen år gammal och kommer från den traditionella kinesiska medicinen. Jag lärde mig den på min praktik i Nanchang och har utövat den till och från när andan ligger på.

Metoden går ut på två saker. Det ena är att öka cirkulationen av qi och xue (energi och blod) i tandområdet. Förekomst av qi och blod är alltid en förutsättning för hälsa, självläkning och fungerande kroppsliga funktioner.
Det andra beskrivs bäst med det gamla talesättet “use it, or loose it!”. Och betyder kort och gott att tänderna behöver jobba hårt för att hålla sig starka. 

Så här gör du:
Ta några djupa andetag och lägg fokus på dina tänder.
Stoppa in läpparna i munnen och tugga på dem försiktigt tills området känns varmt.
Slå sedan försiktigt mot tänderna uppe på huden med fingertopparna några gånger.

Nu har förhoppningsvis cirkulationen ökat i området. Så vi går vidare till att stärka tänderna genom att använda dem:
Hacka tänderna mot varandra som om att du fryser och hackar tänder. Alltså ganska snabbt.
Se till att alla tänderna får jobba. Eller åtminstone så många som möjligt.
Upprepa alla steg så ofta du vill men gärna varje dag.

Enligt traditionell kinesisk medicin så hör tänderna till vattenelementet och njurarna. Så om man vill ha starka friska tänder ska man ta hand om njurarna. Det gör du genom att:

 • Håll njurarna varma.
  Närmare bestämt; håll dig varm och undvik korta vinterjackor, magtröjor och lågt skurna byxor.
 • Ät mer utav:
  Svart sesamfrö, björnbär, svarta bönor, kidneybönor, cashewnötter, musslor, ostron, anka, potatis, zucchini, sötpotatis, sparris, tång och alger.
 • Undvik:
  Dåligt salt (tex vanligt bordssalt med klumpförebyggande medel, E-nummer och smaksättningar), kall mat och dryck, råkost, hårt processad mat, raffinerat socker, läsk och sportdryck.
 • Lev måttligt:
  Överansträng dig inte. Varken kroppsligt eller mentalt. Sluta stressa. Använd inga droger och håll alkoholkonsumtionen på en minimal nivå.
Publicerad Lämna en kommentar

GÖR EGET SKÖLJMEDEL MED ÄTTIKA OCH ETERISKA OLJOR

Min karl och jag har delade åsikter kring det här med sköljmedel. Jag är starkt emot. Han är starkt för. Det har lett till att han handlar eget sköljmedel och kör egna tvättar med bara hans kläder. Om han någon gång råkar få med ett plagg från mig eller vår son blir jag smått galen. Varför blir jag det då?
Jo.. först och främst så är det hälsovådligt och kan framkalla allergier. Barn är extra känsliga. Vanligt sköljmedel innehåller en cocktail av olika kemikalier som du inte vill ha nära din hud. Du vill heller inte hälla ut det i miljön, som tar stryk utav det.
Dessutom förstör sköljmedel textilfibrerna i kläderna så att deras livslängd förkortas. Speciellt dåligt är det för kläder med mycket elasticitet.. Med facit i hand kan man undra varför någon överhuvudtaget har framställt en så dålig produkt. 

Till mitt förtret så har jag inte kommit med något bättre alternativ. Jag har experimenterat med att hälla hydrolat (en slags restprodukt efter framställning av eterisk olja) både i facket för sköljmedel, direkt på kläderna i trumman samt spraya det på kläderna efter tvätt. Jag har även testat att droppa eterisk olja i facket för sköljmedel. Inget utav alternativet har varit tillfredsställande. Men när jag två gånger samma vecka fick höra om sköljmedel med ättika så kändes det som ett tecken. Klart jag skulle testa det. Och nu äntligen kan jag och min karl sluta kivas kring sköljmedlets vara eller icke vara. Det enda han ville var ju att kläderna skulle dofta gott och det gör dom nu. 

Men luktar inte kläderna ättika då? Jo, en liten stund. Men det försvinner ganska snabbt. Jag minns när jag arbetade på en större spa-anläggning och vi skickade iväg handdukarna på tvätt till ett nytt tvätteri eftersom vi var missnöjda med det dåvarande.

När handdukarna kom tillbaka från det nya tvätteriet så spreds en svag men mycket behaglig och fräsch doft av ättika i rummen. Handdukarna var mjukare än vanligt och kändes renare på något vis. Lukten av ättika var borta på några timmar efter att de lagts in i skåpen.

Receptet för hemmagjort sköljmedel med ättika varierar en hel del och därför kan antas att måtten inte är skrivna i sten. Men på ett ungefär kan du tänka 1 del ättika på 3 delas vatten. Hur mycket eterisk olja det ska vara beror på vilken doft man använder. Flyktiga oljor som grape och citron behöver du ta mer om medan kraftigare dofter som lavendel och citrongräs kräver mindre. Men tänk på att även eteriska oljor är tufft för miljön så överdosera inte! 

Hemmagjort sköljmedel med ättika:

1/2 dl ättika (24 %)
1 1/2 dl kokt avsvalnat vatten
Ca 5 droppar eterisk olja

Receptet ovan räcker till två 100 ml-flaskor. Perfekt om du vill göra två olika dofter eller ha en att ge bort.
Skaka flaskan innan varje användning. Dosera 1-2 msk beroende på mängden tvätt. Testa dig fram för bästa resultat. 

En bonus med detta sköljmedel med ättika är att tvättmaskinen håller sig fräsch samt att ättikan hjälper till att ta bort rester utav vanligt sköljmedel från kläderna. Publicerad Lämna en kommentar

Är du en fryslort?

Testa att gå och lägga dig med en vetekudde på magen varje kväll! Det är ett knep som används inom kinesisk medicin för att tillföra värme till kroppen. Och det fungerar verkligen. Det gäller bara att man är ihärdig och gör det varje kväll. Vilket egentligen inte är så svårt eftersom det är så pass skönt att du (om du är en fryslort vill säga) efter ett tag känner att det saknas något om du glömmer det.

Kudden ska vara behagligt varm och läggas mellan naveln och pubisbenet, vid området som kallas för “dantian” på kinesiska. Därifrån kan värmen ta sig in på djupet och spridas till hela kroppen. Du kan låta kudden ligga tills du känner dig totalt genomvarm utan att bli svettig, eller tills du somnar och puttar bort den.

Det här knepet är även bra för dig som lider av mensvärk av “kyla-typen”. (Precis som allt annat inom traditionell kinesisk medicin så finns det olika typer eller orsaker till ett besvär.) Hur vet man då vilken typ av mensvärk man har? Jo genom att testa att lägga värme över värken. Om värken lindrar så indikerar det att man har kyla-typen. Även här ska du ha vetekudden varje kväll. Men om det inte skulle bli av så kan du börja använda den några dagar innan värken normalt brukar komma. Om du vill maximera effekten kan du ha en vetekudde i ländryggen också. 

Publicerad Lämna en kommentar

TA HAND OM DITT KAFFEFILTER I LINNE

Kaffefiltret i linne från Terrible Twins var min julklapp till mig själv den här julen. Jag älskar det av flera olika anledningar.

Först och främst så gillar jag att det fritt från bly som finns i de vanliga engångs-kaffefiltren. Jag är ingen stordrickare av kaffe men det blir åtminstone två koppar varje dag. Även om varje kopp innehåller små mängder bly (om man använder vanliga kaffefilter) så blir det ändå ganska mycket i längden.

Bly kan ge skador på nervsystemet redan vid väldigt låga doser. De som är känsligast för bly är små barn och foster. Det beror på att hjärnan och nervsystemet utvecklas under den perioden. Några av de biverkningar man kan se är fördröjd utveckling, beteendestörningar och lägre IQ. 

Dessutom gillar jag att kaffefiltret från Terrible Twins är tillverkat i linnetyg. Det är ett underbart naturmaterial som dessutom är miljövänligt och väldigt trendigt. Att man återanvänder det i en evighet är också resurssnålt och därmed bra för miljön. Du behöver inte tvätta det annat än att du vickar ut kaffesumpen i komposten (eller buskarna och du är odlings-intresserad) och sköljer av resterna i kallvatten.

Om du vill ha en grundligare rengöring, till exempel om det av gammal vana hamnat i sopkorgen, så kan du koka filtret en kort stund i bara vatten. 

Filtret mår även bra att få torka upp ibland så att det inte är fuktigt hela tiden. Jag brukar skölja av det efter användning och hänga upp det på tork dom gånger jag kommer ihåg. Det finns en praktisk ögla på det som gör att man kan hänga upp det enkelt. 

Mycket nöje 🙂

Publicerad Lämna en kommentar

VAD HAR DU FÖR NYÅRSLÖFTE?

Att hålla sitt nyårslöfte är som bekant lättare sagt än gjort. Jag har mer eller mindre haft ett nytt löfte varje år men det ända jag faktiskt hållit är ett inte-äta-godis-löfte som jag hade i tonåren. Då fick jag tusen kronor för att jag inte åt godis på ett helt år. Då var jag stolt.

Det sägs att de vanligaste nyårslöftena är de som handlar om att på något vis förbättra sin hälsa. Det kan handla om att sluta röka, äta mer hälsosamt, gå ner i vikt, börja meditera och att träna mer. I vanliga fall brukar januari vara den månad då flest gymkort säljs. I år är det tveksamt hur det blir med den saken. Många vågar sig inte till gymmet och vädret lockar inte heller till motion ute. Ändå är det viktigare än någonsin att hitta tiden till träning. Ett utav min favoritcitat lyder; “Den som inte tar sig tid att träna, måste så småningom ta sig tid att vara sjuk”.
Och det stämmer så väl. Fysisk aktivitet är av största vikt för att hålla sig frisk kroppsligt men även mentalt. Året som gått har varit påfrestande för många och jag möter dagligen personer som fått ont i ryggen, nacken, höfterna med mera på grund av att de inte tränar som de brukar eller att de känner sig stressade och nere på grund utav läget i världen.

Om du redan utövar tillräcklig fysisk aktivitet och kanske till och med äter hälsosamt så letar du kanske efter något annat sätt att förbättra din hälsa på.
Varför man ska äta mer ekologiskt förstår de flesta redan. Men alla har inte hajat vikten av att även använda ekologiska hudvårdsprodukter. Nyligen släpptes en lista på de mest hälsovådliga hudvårdsprodukter som finns på marknaden. Det handlade bland annat om några riktigt kända storsäljare och sträckte sig från de billigaste till riktigt dyra och “exklusiva” märkesprodukter. Innehållet i de olika produkterna var bland annat hormonstörande och allergiframkallande ämnen. Samtliga är godkända och “ofarliga” om man endast använder en eller två-tre av produkterna. Men det finns ingen forskning på vad som händer om du använder flera av dem samtidigt. Kanske är din deodorant eller ansiktskräm droppen som får bägaren att rinna över.

Så varför inte starta det nya året med ett löfte om att göra badrumsskåpet helt ekologiskt. Varje gång en produkt tar slut så byter du ut den mot ett ekologiskt alternativ. Fundera även på om du verkligen behöver och använder allt i skåpet! Ofta har vi onödigt mycket produkter som till exempel fem olika body lotions eller tre olika produkter för ansiktsrengöring.
Leta efter multifunktionella produkter som till exempel Moonsun Organics hudvård. Deras produkter är framtagna för att täcka in hela familjens behov. Deras Face Cream är till exempel både dag- och nattkräm i ett. Dessutom kan du ha den till det känsliga området runt ögonen och på torra läppar. Deras Body & Hair Soap funkar som namnet antyder både till kroppen och håret plus att den går jättebra i ansiktet.

Lycka till och gott nytt år! Låt oss hoppas att 2021 blir hälsans år. 

Publicerad Lämna en kommentar

TA HAND OM TÄNDERNA I JUL

 I juletid är det lätt att blir lite för mycket socker och lite för mycket småätande. Två goda ting för julandan men två onda ting för tänderna. Jag lär dig hur du (nästan) kommer undan med att frossa i julens alla godsaker. 

För det första: begränsa frosseriet till julen och låt det inte bli en dålig vana. Det är så lätt hänt att mumsandet fortsätter långt efter att julklockorna slutat klämta.

För det andra: Borsta tänderna flera gånger om dagen. Det här är bra utav två anledningar. Bland annat så blir tänderna mindre angripna om du borstar dom med en bra giftfri tandkräm. Till exempel prisbelönta Biomed Superwhite. Den är fri från fluor, SLS, PEG, syntetiska färg-, arom- och konserveringsmedel, starka abrasiva blekningsmedel och socker (Ja du läste rätt, vissa konventionella tandkrämer innehåller socker. Speciellt dem till barn. För barn älskar ju allt som smakar sött.). Dessutom är den vegansk. Andra bra alternativ är Logodent Extra fresh daily care och Fresh kids mint, vilken är min sons favorit. 

Den andra anledningen till varför det är bra att borsta tänderna flera gånger om dagen är det gör det enklare att hålla sig från okynnesätande. Om man bryter av frosseriet med en tandborstning så får man ännu en anledning till att ta en paus från chokladasken. Fräschheten gör också så att suget minskar. 

En annan bra sak att tänka på i jul är att undvika att slumra till direkt efter frosseriet. När godsakerna näst intill ligger kvar i munnen när du somnar i soffan så gör de extra stor skada. Det beror på att salivproduktionen minskar när du sover. Salivet skyddar annars tänderna från angrepp. Så, om du börjar känna dig dåsig där i soffan, gå först och borta tänderna. Eller ta åtminstone en rejäl klunk med vatten (ej julmust) och skölj men det värsta. Det alternativet är inte optimalt, men det är bättre än inget alls.

Blir inget som du tänkt dig i jul? Läs mitt nästa inlägg om hur du kan stärka tänderna med tand-massage!

God jul så länge 🙂

Publicerad Lämna en kommentar

FUKTMASK, INTE BARA FÖR TORRISAR

Det är en vanlig missuppfattning att fuktmasker bara skulle vara för dem med torr hy. Så är absolut inte fallet. Grovt sagt så är fuktmasker bra för all typ av hy. Torr som fet, ung som gammal.

Det finns en mängd olika fuktmasker men det som utmärker dem är ändå att de innehåller ämnen som hjälper huden att binda fukt. Förutom det uppenbara, att fukten smörjer huden om den är torr, så bidrar fukt till att “fylla ut” rynkor, ge huden lyster och ökar hudens förmåga till cellförnyelse.

Dessutom ökar hudens förmåga att städa ut orenheter som leder till mindre porer. Hur hänger det ihop tänker du? Jo, för att orenheterna som finns i hudens porer ska kunna komma ut behöver de glid, alltså fukt. Utan fukt blir det för stor friktion för att orenheterna ska kunna glida ut av sig själva genom hudens egen städning (som sker när du sover) eller genom att de kläms ut manuellt. Det är därför man ofta lägger en fuktmask innan man gör en portömning.

Vad ska man då tänka på när man ska välja fuktmask? Det viktigaste är såklart att den ska vara ekologisk och innehålla naturliga och bra ingredienser. Vem vill utsätta sin kropp för syntetiska ämnen som ofta finns i mer kommersiella produkter? Inte jag i alla fall.
Förutom eko-aspekten så vill jag gärna att min fuktmask ska kännas lyxig. Då ökar chansen att jag unnar mig den extra tiden det tar att lägga en fuktmask. Nu behöver det ju inte ta sådär värst lång tid egentligen men ni vet hur det är. Ibland kan det vara svårt att få tummen ur, så att säga Då hjälper det verkligen om masken är något lyxigt och skönt som man längtar efter. En fräsch doft är ett måste eftersom man har masken inom “sniff-avstånd” 😉

Sist men inte minst (faktiskt viktigast) är för mig att man märker resultat, gärna omedelbart.

Jag gillar att köpa portionsförpackningar. Då vet jag att jag använder allt istället för att det blir lite kvar i burken eller tuben som till slut går ut ur datum eller torkar ihop. Mina favoriter är Santes Anti-stress mask och Moisturizing mask. Dom fungerar bra på alla hudtyper, luktar gott och ger omedelbar lyster. Dom är förpackade i två portioner men om man försluter dem väl så räcker dem egentligen fyra gånger.

Så här använder du fuktmasken:

 • Sätt upp håret och få bort det från ansiktet med ett hårband.
 • Tvätta rent ansiktet ordentligt med till exempel Moonsun Organics Cleansing Cream och en cellulosasvamp för extra noggrann rengöring.
 • Ånga eventuellt ansiktet över vattenbad för att öppna porerna eller så applicerar du masken direkt efter rengöringen.
 • Låt masken verka ca 20 minuter. Ha eventuellt gurkskivor på ögonlocken. Det fungerar lugnande, sammandragande och svalkande.
 • Tvätta bort masken med ljummet vatten och avsluta med växelvis kallt och varmt (ej hett) vatten några gånger för att kicka igång cirkulationen. Avsluta med kallt vatten för att stänga till porerna.
 • Spraya på ett ph-balanserande ansiktsvatten till exempel Moonsun Organics Refreshing Face Mist. Använd inte ett ansiktsvatten med alkohol i. Det torkar bara ut huden.
 • Smörj in huden med serum, ansiktsolja och ansiktskräm för maximal återfuktning och boost.
Publicerad Lämna en kommentar

Lindra barnens växtvärk med en ekologisk vetekudde

Flera barn med växtvärk, men bara en vetekudde hemma? Ge dem en varsin ”Kompis” från svenska Terrible Twins! Kuddarna är gjorda på ekologiskt vete och finaste linnetyg. Dom skänker lindring vid växtvärk och trygghet vid sömnbesvär och oro.
Kompisarna finns i formaten räv, gris och björn och är väl investerade pengar när barnen slåss om vetekudden där hemma 😉

Minns ni hur det var att ha växtvärk? Jag minns att jag i perioder hade ont varje kväll när jag skulle sova. Jag grät och grät samtidigt som mamma eller pappa fick massera mina ben ända tills jag somnade. Ibland kändes det som timmar. Och ibland vaknade jag upp igen och allt började om. Frågan är om det var jobbigast för mig eller dem. En vetekudde hade nog kommit till stor nytta, men vad jag kan minnas så hade vi ingen hemma och tanken slog nog aldrig mina föräldrar att det kunde hjälpa.

Värmen från en ekologisk vetekudde fungerar på två vis. Bland annat så ökar blodflödet och syretillförseln i kroppen vilket gör att stagnationer (som ger smärta) släpper. Dessutom så frigörs smärtlindrande hormoner, så kallade endorfiner som till exempel oxytocin, serotonin och dopamin när värmen gör att kroppen slappnar av. Värmen från en ekologisk vetekudde har tack vare detta även en sövande effekt. Vilket är toppen för barn som har svårt att somna eller sover oroligt.

När du värmer den ekologiska vetekudden från Terrible Twins så följer du bara instruktionerna på förpackningen. Vad som dock inte står men kana vara bra att veta är att du alltid ska ha ett glas med vatten bredvid vetekudden när du värmer den. På så vis behålls fukten i vetet och vetekudden kommer att hålla längre.
När du värmer vetekudden till ett litet barn ska du alltid testa själv hur varm den är. Det säger kanske sig självt men det är väldigt viktigt.

Vetekudden kan även användas kall. Det kan vara skönt om barnet ramlat och slagit sig eller om det är en väldigt varm sommardag. Lägg den då i frysen tills den blir lagom kall. Tänk dock på att inte lägga en kall vetekudde över bröstet. Det kan med lite otur leda till en förkylning.

Oavsett hur du väljer att använda din “Kompis” så skänker den trygghet och glädje bara av att vara så himla söt. Vem blir din favorit? Grisen, räven eller björnen?