Publicerad Lämna en kommentar

SÅ FÖREBYGGER DU BRISTNINGAR UNDER GRAVIDITETEN

När jag var i puberteten och växte mycket så fick jag en hel del bristningar på låren. Av den anledningen var jag ganska säker på att jag även skulle få mycket bristningar även som gravid. Därför började jag förebygga det ganska tidigt i min första graviditet. Om det var tack vare det jag inte fick några bristningar kan jag såklart inte veta helt säkert men jag har gått tillväga på samma vis även under denna graviditet. Jag har bara några veckor kvar till beräknad förlossning och hittills syns inga tecken på bristningar.

Hur har jag då gjort?

Invändigt har jag förbyggt med, tro det eller ej, kycklingklubbor. Eller snarare kycklingben, märg och brosk. Min utgångspunkt var att dricka mycket benbuljong som innehåller mycket nyttigheter, bland annat glukosamin som stimulerar nybildningen av kollagen. Kollagen är toppen för att hålla huden elastisk och det är ju precis det man vill för att undvika bristningar. Men benbuljong tar lång tid att tillreda och hållbarheten är bara några dagar i kylskåp. Jag hade inte tålamodet till det. Bor man i en större stad går det att köpa färdig men i lite mindre städer är det svårare att få tag på. Så lösningen blev att äta kycklingklubbor ofta och framförallt äta utav brosken och gnaga på toppen av benen som är ganska mjukt och smuligt. Samt bryta upp benen för att komma åt märgen inuti. Om kroppen kan ta upp det lika bra som efter ett långkok vågar jag inte svara på dock.

Utvändigt började jag smörja in mage, rygg, bröst och höfter med feta krämer och sheasmör så fort magen började bli lite större. Det ökar elasticiteten i huden och minskar risken för bristningar. Favoriterna är Sheasmöret Mamma Baby och Moonsun Organics Beeswax Body Oil som båda är väldigt feta och återfuktande. 

Eteriska oljor som är bra för att förebygga hudbristningar är neroli, mandarin, grape och lavendel. Dessa kan blandas med till exempel jojobaolja. Jasmin brukar ofta nämnas vid förebyggandetav hudbristningar. Men som gravid ska man inte använda det förrän förlossningens början eftersom den är livmodersammandragande och driver på förlossningen. Vill man det så kan den med fördel masseras in på nedre delen av magen och ryggen under förlossningen. Jasmin doftar ganska kraftigt så jag brukar inte ha mer än 5 droppar utblandat i 100 ml neutral olja. Men det är en smaksak.

Eteriska oljor som är bra vid svullna ben som också är ett vanligt besvär vid graviditet är tex apelsin och bergamott. Även dessa ska blandas ut i en neutral basolja, som tex jojobaolja.

 

Publicerad Lämna en kommentar

BÄSTA VAPNET MOT RYNKOR

Något som hudvårdsexperterna är rörande överens om är att fukt är det absolut bästa vapnet mot rynkor och fina linjer. Därför finns det anledning att maxa återfuktningen i huden. Hur gör man det kanske du undrar? Kan jag bara lägga på ett extra lager ansiktskräm? Eller ska jag sitta i badrummet flera timmar med duschen på, som kvinnan i reklamen? Nej inte direkt. Här kommer mina bästa tips på hur du mosar på med återfuktning utan att varken bli flottig i ansiktet eller få skyhöga räkningar på vattenförbrukning.

 1. Använd en återfuktande ansiktsrengöring. Vanliga kroppstvålar är allt som oftast uttorkande och lämpar sig inte i ansiktet. Rengöringskrämer eller rengöringsoljor är bäst. Tex Moonsun Organics Cleansing Cream och Cleansing Oil.
 2. Spraya eller badda in ett återfuktande ansiktsvatten efter rengöringen. Ett bra alternativ är Moonsuns Refreshing Face Mist. Den kan du också med fördel ha i handväskan eller stående på skrivbordet för att spraya ansiktet med då och då under dagen. Förutom att återfukta så har den en lätt skyddande effekt mot datorns skadliga strålning.
 3. Glöm inte serum! Ett serum använder man innan sin ansiktskräm eller ansiktsolja och tränger djupare ner i huden än vad dessa gör. Ett serum är oftast väldigt lätt i konsistensen och tillför fukt utan att “flotta ner” huden. Moonsuns Vitamin C Serum har aloe vera-gel som bas och tillför massor av fukt och gottigheter långt ner i huden.
 4. Klappa in 2-3 droppar ansiktsolja i huden som får sjunka in någon minut innan du lägger på din ansiktskräm. Det är ett bra sätt att tillföra extra fukt. Gör detta i stället för att lägga två lager ansiktskräm, som oftast bara täpper till huden. Bra oljor är Moonsuns Face Oil men vill du ha ett billigare alternativ så är ekologisk jojobaolja eller arganolja utmärkta och passar alla hudtyper.
  Om du har för fet hy för steg 4 så skippar du antingen oljan eller ansiktskrämen. Kanske kan du lägga båda delarna innan du går och lägger dig i stället. Testa dig fram!
 5. Lägg en återfuktande ansiktsmask några gånger i veckan. Här kan du läsa om hur du bäst gör det!
 6. Kom ihåg att peela eller skrubba ansiktet 2-3 gånger i veckan. Om du inte gör det så kan inte fukten från dina produkter tränga ner lika effektivt. 
 7. Öka luftfuktigheten i de rum du oftast vistas i genom att placera ut skålar med vatten här och var. Känns det konstigt med en massa vattenskålar? Lägg något dekorativt i skålarna, som tex snäckor, stenar eller blommor och blad från naturen. Vaser med blommor i har samma effekt. Du kan även investera i en diffuser som sprider väldigt mycket fukt på kort tid.
  Extra viktigt är det att försöka få upp luftfuktigheten om det råkar vara el-element i de rum du vistas mycket i. El-element är nämligen väldigt uttorkande.
 8. Något som också är uttorkande är solen. Hur skön det än må vara så är det en idé att begränsa solbadandet. Vistas mer i skuggan eller sätt på dig en stor hatt eller keps.
 9. Jobba inifrån genom att dricka tillräckliga mängder vatten. Enklast att hålla koll på vätskebalansen är att kolla färgen på ditt urin. Det ska varken vara mörkgult eller genomskinligt. Försök hamna någonstans däremellan. Ljusgult är eftersträvansvärt. 
 10.  Ät mycket nyttiga fetter som ekologisk avocado, nötter, olivolja med mera. Undvik kaffe, alkohol och andra uttorkande råvaror. 

PS! Glöm inte halsen och dekolletaget när du gör dina hudvårdsrutiner! Dom blir också rynkiga med tiden. 

Publicerad Lämna en kommentar

GÖR EGEN ANSIKTSOLJA FÖR ÅLDRANDE HUD

Att återfuktning är det viktigaste när det gäller förebyggande hudvård är nog de flesta överens om. En bra ansiktsolja har alla användning utav. Om du har väldigt fet hy så brukar det räcka med ansiktsolja. Om du istället har torr hy så är det toppen att lägga ett lager ansiktsolja under din vanliga ansiktskräm. Om du har normal hy så kan det vara bra att använda ansiktsolja under din ansiktskräm nattetid och under vintern då luften är torrare.

Tillhör du en utav dem som vill ha stenkoll på innehållet i din hudvård så kan det vara en idé att göra sin egen. Här kommer ett recept på en ansiktsolja som har anti-age effekt:

Till 100 ml flaska:
30 ml jojobaolja

70 ml arganolja

2 droppar eterisk olja neroli

5 droppar eterisk olja mandarin

Blanda allt i en flaska och förvara mörkt i rumstemperatur.

Användning: Skaka flaskan och klappa in 3-4 droppar på väl rengjord hud efter eventuellt serum och innan ansiktskräm.

Jojobaoljan är en halvfet olja som har balanserande verkan på huden. Det sägs att oljan passerar en del barriärer i huden och tränger in på djupet. Av den anledningen är det en toppenbra olja att använda som bärare till andra verksamma ämnen. Jojobaoljan har SPF 4 i solskydd, vilket är det högst naturligt förekommande solskyddet. (Det påstås felaktigt att kokosolja har SPF 11 i solskydd. Missförståndet kommer troligtvis från en felöversättning till svenska som sedan spridits på olika sidor.). 

Arganoljan är också en halvfet olja som har ett högt innehåll utav karotin, vitamin E, fytosteroler och triterpener. Oljan hjälper till vid hudens cellförnyelse vilket är toppen för åldrande hud. 

Neroli-oljan är bland annat sammandragande och stimulerande för cellförnyelsen vilket gör att den passar bra på åldrad och rynkig hud.

Mandarinoljan är även den stimulerande för cellförnyelsen och passar alla hydtyper. Dessutom balanserar den nerolioljan väldigt bra.

Publicerad Lämna en kommentar

MATCHA-BOLLAR, SUPER NYTTIGT MELLANMÅL ELLER GODBIT EFTER MATEN 

Har du svårt att hitta på nyttiga snacks och mellanmål? Här kommer världens bästa recept på super nyttiga raw-food bollar med matcha. Välj helst ekologiska ingredienser eftersom det ökar nyttighets faktorn markant. Förutom att ekologiska ingredienser inte innehåller besprutningsmedel och annat skräp så har ekologiskt odlade råvaror enormt mycket högre näringsinnehåll än icke-ekologiska råvaror. Det blir alltså dubbel vinst. 

Matcha är ett pulver av grönt te som är fullt av nyttigheter som förebygger oxidering i cellerna. Det innehåller bland annat höga doser av vitamin C, zink och selen, mineraler, fibrer och klorofyll. Nivån av antioxidanter är många gånger högre än i superbären acai, goji och blåbär. Samtidigt som pulvret kan göra en piggare så upplever de flesta en känsla av välbehag och lugn när dom dricker matcha-te. Det ger en avstressande effekt.
Till skillnad från vanligt grönt te som man silar bort, får man i sig alla näringsämnen när man dricker matcha-te. Med det går lika bra att tillsätta matcha i matlagning som vi gör i detta recept:

Ca 10 st bollar

10 st ekologiska färska dadlar (brukar finnas vid den tropiska frukten i välsorterade mataffärer)

1 näve ekologiska nötter, tex mandlar eller cashew

Ca 1 1/2 dl ekologiska russin eller tranbär

3 msk ekologisk kakao, raw kakao eller matcha (matcha innehåller koffein så välj kakao om det är till barnen)

1 tsk ekologiskt vaniljpulver

1/2 dl ekologiska kokosolja

1 nypa flingsalt

Strössel:
Ekologiska kokosflingor och/eller matchapulver

Mixa alla ingredienser (utom det du ska rulla bollarna i efteråt) i mixern eller matberedaren. Forma till bollar och rulla i strösslet.
Smeten ska vara som chokladbollssmet i konsistensen. Om det blir för torrt kan du ha i mer kokosolja. Om det blir för löst kan du testa att ställa in smeten i kylen någon timme innan du formar bollarna. Alternativt ha i mer nötter eller tillsätta ekologiskt havregryn.
Bollarna kan förvaras i burk med lock några dagar i kylskåp. Men dom går ofta åt redan första dagen 😉

Publicerad Lämna en kommentar

Tillverka egen ekologisk tvål

Att göra egen tvål är både roligt, enkelt och ekonomiskt. Vill man avancera så kan man göra en egen kallrörd tvål med olika fetter, lut, vatten med mera. Men vill man göra det lite enklare för sig så använder man en färdig tvålmassa som bas. Detta alternativ är fördelaktigt inte minns om man tillverkar tvål tillsammans med barn, eftersom lut inte är att leka med. 

När du gör din egen tvål bestämmer du själv över doft med eteriska oljor som till exempel lavendel, eucalyptus, citrongräs, jasmin eller apelsin, Olika eteriska dofter doftar olika mycket. Om vi tar citrusfrukter som apelsin, grape och citron som exempel så behöver du ganska mycket av dessa för att det ska dofta lagom om tvålen. 40 droppar på 100 gr tvålmassa är ett bra mått. Om du istället vill använda citrongräs, lavendel, eucaluptus eller jasmin behöver du betydligt mindre. 1 ml eterisk olja är ca 25 droppar.
Det finns även speciella tvåldofter att använda. Dessa är enklare att dosera och behåller doften bättre, men de innehåller en del tveksamma ämnen som i alla fall jag inte vill använda på min hud.

Du kan även bestämma över om du vill ha en naturfärgad tvål eller om du vill tillsätta något färgämne som tvålfärg eller något narurligt färgämne som paprikapulver, matchate, kanel eller saffran. Den ekologiska tvålmassan som finns här på UnderbaraEko är semitransparet och alltså halv-genomskinlig.

När du tillverkar egen tvål kan du även bestämma vilken form och storlek du vill att den ska ha. Om du vill ha “normalstora” tvålar så är ett billigt och praktiskt alternativ att använda ett väl rengjort tetra pak (alltså en mjölkförpackning) som du klippt bort en sida från. Ge den gärna stöd utifrån genom att ställa ena långsidan mot en vägg och ha tunga böcker på den andra långsidan. Då får du rakare tvålar. Om du inte vill ha kvadratiska tvålar så fyller du inte upp tvålmassan till mer än ⅔ (två tredjedelar för den som är dålig på siffror) av förpackningen. När tvålmassan stelnat helt och hållet så kan du skära upp den till valfri storlek. Om du vill ha andra former så finns det en uppsjö av olika tvålformar att köpa. Men det går lika bra med tex bakformar i silikon eller att klä in något med smörpapper och gjuta i det. Endast fantasin sätter gränser. 

Om du vill ha peelingämnen i dina tvålar så fungerar det bra med till exempel vallmofrön eller malt kaffe (använder du kaffesump så måste det ha torkat helt och hållet innan, annars kan det mögla). Vill du ha en mildare peeling så funkar havregryn.
Det kan även vara fint att blanda i torkade blommor som lavendel, rosor, ringblommor och blåklint. Vill du ha blommor/peelingämne på toppen utav tvålen så väntar du på att tvålmassan stelnat något. Sedan häller du på de torkade blommorna/peelingämnet och trycker till försiktigt med ett rent och torrt finger eller något spetsigt som en tandpetare eller grillpinne.

Om du vill blanda i fett för återfuktning som till exempel kokosolja, jojobaolja eller arganolja så kan det vara bra att veta att man behöver någon form utav emulgeringsmedel. Annars binder inte fettet i tvålen. Exempel på detta är vegetal. Min erfarenhet är dock att den färdiga tvålen beter sig bättre om man inte tillsätter extra fett. Vill man återfukta händerna så görs det hellre med en handkräm eller lotion efter tvätt.

Om du vill göra en så kallad tamp-tvål och hänga upp den så kan du gjuta in ett snöre. Ett lite grövre jutesnöre är väldigt snyggt. Enklast är att pilla ner detta när tvålmassan redan hunnit stelna lite grann. Använd eventuellt en ren grillpinne eller liknande för att få snöret på rätt ställe. Bygg någon enkel ställning utav böcker och en pinne ovanför tvålformen som snöret kan vila på medan tvålmassan stelnar klart. Om ställningen blir för hög/låg så justerar du enkelt med att lägga till/ta bort böcker.

En annan rolig sak att ha i fast tvål, som man tillverkar själv, är en liten leksak som syns igenom. Det blir som en morot för barnet att tvätta händerna, eftersom hen gärna vill komma åt leksaken. Har du tillräckligt stora barn för att få vara med i köket så är det en jätterolig syssla att göra tvål tillsammans med dem. Det ger utlopp för deras kreativa sida och kan även hjälpa till att sporra till eget företagande genom att låta dem sälja tvålar till familj och vänner. Det stärker självförtroendet och hjälper dem att förstå pengars värde. Vill man inte sälja tvålarna så är de utmärkta presenter och julklappar. Rita gärna även egna omslagspapper att ha runt ikring tvålarna. Men tänk på att låta tvålarna torka några veckor först, annars flottar dom igenom pappret. Har man bråttom så kan man först slå in dem i plastfolie. 

En fast tvål ska alltid ligga på ett dränerande tvålfat som låter tvålen torka upp mellan gångerna (tex det ljusa tvålfatet i trä eller det ljusa eller mörka ribbade tvålfatet i trä.). En torr tvål håller längre och är mer hygienisk.

Så här gör du för att tillverka tvål med den ekologiska tvålmassan:

1) Väg upp den mängd tvålmassa som du vill använda.

2) Skär massan i mindre bitar för att det ska gå fortare att smälta.

3) Smält massan i ett vattenbad (använd en rostfri skål eller en tjock glas skål som tål höga temperaturer) över medelvärme. Det får inte stormkoka. Värm upp till 75 C. Har du ingen termometer så värmer du massan tills allt smält.

4) För att undvika luftbubblor i tvålen, låt den stå i 20 minuter i det varma vattenbadet utan att röra.

5) Ta bort från värmen och låt svalna något, men inte stelna, innan du tillsätter valfri eterisk olja och eventuellt färgämne.

6) Häll därefter försiktigt tvålen i olika formar. Hälls den för snabbt är det lätt hänt att det blir luftbubblor i tvålen. Om du vill tillsätta peelingämne eller torkade blommor så läggs dessa i botten på formen innan tvålen hälls i. Om du vill att ämnet ska vara jämn fördelad i hela tvålen så kan du eventuellt behöva röra om försiktigt försiktig medan tvålen stelnar. Annars hamnar allt på botten. Om du vill gjuta in en leksak är det enklast att göra tvålen i två skikt. Du fyller alltså upp halva formen med tvålmassa och petar ner leksaken i mitten. Du kan ev behöva hålla leksaken på plats med ett snöre en tejp eller vad du vill som funkar. När den första omgången tvål stelnat hel så tar du bort det som håller leksaken på plats och häller i resten utav tvålmassan. OBS! Om du sprayar ytan med ytdesinfektion innan du häller på omgång nummer två så håller de båda halvorna ihop bättre. 

7) Låt sedan tvålen stå kallt i ungefär 12 C i cirka 20-30 minuter beroende på tvålens storlek.

8) Stjälp sedan upp tvålen och skär till den storlek du vill att den ska ha. Tvålen går att använda direkt men jag tycker att den räcker längre om den får torka några veckor innan användning. 

Lycka till 🙂

Publicerad Lämna en kommentar

SÅ FÅR DU DITT BARN ATT BORSTA TÄNDERNA 

Allt är tillåtet i krig, kärlek och i att få barnen att borsta tänderna. Eller ja nästan i alla fall.

För vissa går det som på räls (dålig ordvits, jag vet) medan det för andra är en daglig kamp att få barnen att borsta tänderna. Ingen vill hålla fast sitt barn och tvångs-borsta tänderna. Och tack och lov så är inte det enda alternativet för att undvika Karius och Baktius, Här följer några smarta tips att testa:

Låtsas att något gömmer sig bland tänderna. Det kan vara just tandtroll likt Karius och Baktius eller varför inte någon skurk ifrån tv. Till exempel Sommarskuggan från Bolibompa eller Jackson Storm från filmen Bilar. Den sista är kanske ingen skurk men det behöver det heller inte vara. Det viktiga är att det är någon som ditt barn känner till och som triggar fantasin. Vår son brukar ofta spinna vidare och rabbla figurer i samma film eller genre. Blixten och Bärgarn är favoriter som kör runt bland tänderna. Dom måste man borsta bort så dom inte sladdar sönder tänderna. 

Jag tycker ofta det är bra att ge min son alternativ. Här är det säkert många som säger emot men alla uppfostrar på sitt vis. Med alternativ menar jag till exempel olika färger på tandborstarna. Vi har två bambutandborstar för barn med blå respektive vit bort som han får välja mellan när det är dags att borsta. Vi har även olika smak på tandkrämer som han får välja mellan. Alternativen är Logodents Kids, Logodents extra fresh samt Biomeds Superwhite med kokos. Samtliga är mycket mildare i smaken är de konventionella tandkrämerna man kan köpa i vanlig mataffär. Och betydligt bättre hälsomässigt. 

Låt ditt barn hjälpa dig att borsta tänderna först. Sen gör ni tvärt om. Det här var kul och fungerade väldigt bra för oss ett tag. Värt att testa.

Hitta på en berättelse och/eller en sång som ni kör varje gång. Utgå från vad ditt barn tycker om. Kanske går ni på upptäcksfärd bland tand-bergen eller så letar ni kanske efter en skatt. Är du bra på att trolla fram ett mynt bakom barnets öra så är det ett utmärkt sätt att avsluta skattjakten på. När barnet sen fått tillräckligt med mynt kan ni gå till leksaksaffären och köpa något för dem som belöning. 

Det finns såklart massor av andra olika knep för att få sitt barn att borsta tänderna. Det är endast fantasin som sätter gränser. Testa dig fram och se vad som funkar. Lycka till! 

 

Publicerad Lämna en kommentar

STÄRK TÄNDERNA MED TANDMASSAGE

Här kommer det utlovade inlägget om hur du stärker tänderna med tandmassage. Låter det konstigt? Ja det kan jag förstå. Men metoden är flera tusen år gammal och kommer från den traditionella kinesiska medicinen. Jag lärde mig den på min praktik i Nanchang och har utövat den till och från när andan ligger på.

Metoden går ut på två saker. Det ena är att öka cirkulationen av qi och xue (energi och blod) i tandområdet. Förekomst av qi och blod är alltid en förutsättning för hälsa, självläkning och fungerande kroppsliga funktioner.
Det andra beskrivs bäst med det gamla talesättet “use it, or loose it!”. Och betyder kort och gott att tänderna behöver jobba hårt för att hålla sig starka. 

Så här gör du:
Ta några djupa andetag och lägg fokus på dina tänder.
Stoppa in läpparna i munnen och tugga på dem försiktigt tills området känns varmt.
Slå sedan försiktigt mot tänderna uppe på huden med fingertopparna några gånger.

Nu har förhoppningsvis cirkulationen ökat i området. Så vi går vidare till att stärka tänderna genom att använda dem:
Hacka tänderna mot varandra som om att du fryser och hackar tänder. Alltså ganska snabbt.
Se till att alla tänderna får jobba. Eller åtminstone så många som möjligt.
Upprepa alla steg så ofta du vill men gärna varje dag.

Enligt traditionell kinesisk medicin så hör tänderna till vattenelementet och njurarna. Så om man vill ha starka friska tänder ska man ta hand om njurarna. Det gör du genom att:

 • Håll njurarna varma.
  Närmare bestämt; håll dig varm och undvik korta vinterjackor, magtröjor och lågt skurna byxor.
 • Ät mer utav:
  Svart sesamfrö, björnbär, svarta bönor, kidneybönor, cashewnötter, musslor, ostron, anka, potatis, zucchini, sötpotatis, sparris, tång och alger.
 • Undvik:
  Dåligt salt (tex vanligt bordssalt med klumpförebyggande medel, E-nummer och smaksättningar), kall mat och dryck, råkost, hårt processad mat, raffinerat socker, läsk och sportdryck.
 • Lev måttligt:
  Överansträng dig inte. Varken kroppsligt eller mentalt. Sluta stressa. Använd inga droger och håll alkoholkonsumtionen på en minimal nivå.
Publicerad Lämna en kommentar

GÖR EGET SKÖLJMEDEL MED ÄTTIKA OCH ETERISKA OLJOR

Min karl och jag har delade åsikter kring det här med sköljmedel. Jag är starkt emot. Han är starkt för. Det har lett till att han handlar eget sköljmedel och kör egna tvättar med bara hans kläder. Om han någon gång råkar få med ett plagg från mig eller vår son blir jag smått galen. Varför blir jag det då?
Jo.. först och främst så är det hälsovådligt och kan framkalla allergier. Barn är extra känsliga. Vanligt sköljmedel innehåller en cocktail av olika kemikalier som du inte vill ha nära din hud. Du vill heller inte hälla ut det i miljön, som tar stryk utav det.
Dessutom förstör sköljmedel textilfibrerna i kläderna så att deras livslängd förkortas. Speciellt dåligt är det för kläder med mycket elasticitet.. Med facit i hand kan man undra varför någon överhuvudtaget har framställt en så dålig produkt. 

Till mitt förtret så har jag inte kommit med något bättre alternativ. Jag har experimenterat med att hälla hydrolat (en slags restprodukt efter framställning av eterisk olja) både i facket för sköljmedel, direkt på kläderna i trumman samt spraya det på kläderna efter tvätt. Jag har även testat att droppa eterisk olja i facket för sköljmedel. Inget utav alternativet har varit tillfredsställande. Men när jag två gånger samma vecka fick höra om sköljmedel med ättika så kändes det som ett tecken. Klart jag skulle testa det. Och nu äntligen kan jag och min karl sluta kivas kring sköljmedlets vara eller icke vara. Det enda han ville var ju att kläderna skulle dofta gott och det gör dom nu. 

Men luktar inte kläderna ättika då? Jo, en liten stund. Men det försvinner ganska snabbt. Jag minns när jag arbetade på en större spa-anläggning och vi skickade iväg handdukarna på tvätt till ett nytt tvätteri eftersom vi var missnöjda med det dåvarande.

När handdukarna kom tillbaka från det nya tvätteriet så spreds en svag men mycket behaglig och fräsch doft av ättika i rummen. Handdukarna var mjukare än vanligt och kändes renare på något vis. Lukten av ättika var borta på några timmar efter att de lagts in i skåpen.

Receptet för hemmagjort sköljmedel med ättika varierar en hel del och därför kan antas att måtten inte är skrivna i sten. Men på ett ungefär kan du tänka 1 del ättika på 3 delas vatten. Hur mycket eterisk olja det ska vara beror på vilken doft man använder. Flyktiga oljor som grape och citron behöver du ta mer om medan kraftigare dofter som lavendel och citrongräs kräver mindre. Men tänk på att även eteriska oljor är tufft för miljön så överdosera inte! 

Hemmagjort sköljmedel med ättika:

1/2 dl ättika (24 %)
1 1/2 dl kokt avsvalnat vatten
Ca 5 droppar eterisk olja

Receptet ovan räcker till två 100 ml-flaskor. Perfekt om du vill göra två olika dofter eller ha en att ge bort.
Skaka flaskan innan varje användning. Dosera 1-2 msk beroende på mängden tvätt. Testa dig fram för bästa resultat. 

En bonus med detta sköljmedel med ättika är att tvättmaskinen håller sig fräsch samt att ättikan hjälper till att ta bort rester utav vanligt sköljmedel från kläderna. Publicerad Lämna en kommentar

Är du en fryslort?

Testa att gå och lägga dig med en vetekudde på magen varje kväll! Det är ett knep som används inom kinesisk medicin för att tillföra värme till kroppen. Och det fungerar verkligen. Det gäller bara att man är ihärdig och gör det varje kväll. Vilket egentligen inte är så svårt eftersom det är så pass skönt att du (om du är en fryslort vill säga) efter ett tag känner att det saknas något om du glömmer det.

Kudden ska vara behagligt varm och läggas mellan naveln och pubisbenet, vid området som kallas för “dantian” på kinesiska. Därifrån kan värmen ta sig in på djupet och spridas till hela kroppen. Du kan låta kudden ligga tills du känner dig totalt genomvarm utan att bli svettig, eller tills du somnar och puttar bort den.

Det här knepet är även bra för dig som lider av mensvärk av “kyla-typen”. (Precis som allt annat inom traditionell kinesisk medicin så finns det olika typer eller orsaker till ett besvär.) Hur vet man då vilken typ av mensvärk man har? Jo genom att testa att lägga värme över värken. Om värken lindrar så indikerar det att man har kyla-typen. Även här ska du ha vetekudden varje kväll. Men om det inte skulle bli av så kan du börja använda den några dagar innan värken normalt brukar komma. Om du vill maximera effekten kan du ha en vetekudde i ländryggen också. 

Publicerad Lämna en kommentar

TA HAND OM DITT KAFFEFILTER I LINNE

Kaffefiltret i linne från Terrible Twins var min julklapp till mig själv den här julen. Jag älskar det av flera olika anledningar.

Först och främst så gillar jag att det fritt från bly som finns i de vanliga engångs-kaffefiltren. Jag är ingen stordrickare av kaffe men det blir åtminstone två koppar varje dag. Även om varje kopp innehåller små mängder bly (om man använder vanliga kaffefilter) så blir det ändå ganska mycket i längden.

Bly kan ge skador på nervsystemet redan vid väldigt låga doser. De som är känsligast för bly är små barn och foster. Det beror på att hjärnan och nervsystemet utvecklas under den perioden. Några av de biverkningar man kan se är fördröjd utveckling, beteendestörningar och lägre IQ. 

Dessutom gillar jag att kaffefiltret från Terrible Twins är tillverkat i linnetyg. Det är ett underbart naturmaterial som dessutom är miljövänligt och väldigt trendigt. Att man återanvänder det i en evighet är också resurssnålt och därmed bra för miljön. Du behöver inte tvätta det annat än att du vickar ut kaffesumpen i komposten (eller buskarna och du är odlings-intresserad) och sköljer av resterna i kallvatten.

Om du vill ha en grundligare rengöring, till exempel om det av gammal vana hamnat i sopkorgen, så kan du koka filtret en kort stund i bara vatten. 

Filtret mår även bra att få torka upp ibland så att det inte är fuktigt hela tiden. Jag brukar skölja av det efter användning och hänga upp det på tork dom gånger jag kommer ihåg. Det finns en praktisk ögla på det som gör att man kan hänga upp det enkelt. 

Mycket nöje 🙂